Fordele og ulemper ved låsecylindre

Fordele og ulemper ved låsecylindre

Indersiden af ​​en lås eller et dørhåndtag består af en låsecylinder. De fleste låse til huse bruger dette system. Det virker med stifter arrangeret på en bestemt sekvens, der fungerer sammen med mønsteret på en nøgle. På denne måde kan dørlåsen kun åbnes, hvis du bruger den rigtige nøgle. Hvis du vælger denne type lås til dit hjem, skal du forstå fordelene og ulemperne ved en låsecylinder.

Fordele ved en Låsecylinder

Mekanismen for en cylinderlås er enkel, den har mange fordele:
Den er let  at omkonfigurere.
Den lås, vi normalt bruger, hedder pin cylinderlås, fordi cylinderens inderside består af stifter. Når du omkonfigurerer den, skifter du stifterne med andre former eller arrangeret anderledes.

Det kan ændres til:
En cylinderlås der har flade rektangelformede diske i stedet for stifter med stumpe kanter. Nøglen til en wafer låsecylinder har en zigzag form med skarpe kanter.

En skive cylinderlås har roterende skiver inde i, der kan åbnes med en specielt skåret nøgle. Skive låsecylinder bruger ingen fjeder og er mest egnet til udendørs brug, fordi den er mere holdbart og sværere at dirke op.

Når du vil ændre nøglen til en dør, der anvender cylinderlåse, skal du kun udskifte stifterne indeni. Det kræver ikke engang styring af en låsesmed, du kan selv gøre det. Dette kan gøres i flere nemme trin. Du skal kun skrue skruerne ud, tage cylinderlåsen ud og udskifte dine gamle stifter med nye.

Master nøgler

I en bygning med mange lejere, som f.eks. en lejlighed, skal ejeren eller værtinden have en hovednøgle i tilfælde af nødsituationer. Hvis du lejer dit multi-værelses hus til andre mennesker, bør du også oprette en. En hovednøgle kan bruges til at åbne alle dørene i en lejlighed, mens nøglerne for hver lejer kun kan åbne deres egne døre. Cylinderlåsene kan indstilles til at tillade en anden mekanisme, der kan åbnes med en hovednøgle. Du kan også oprette en hovednøgle, hvis du vil have alle dørene i dit hus åbnet med en nøgle for at undgå problemer med mange nøgler.

Fås i enkelt- / dobbeltcylinderlås

Du har mulighed for, at bruge enten en enkelt eller en dobbelt lås. En enkelt lås betyder, at døren kun kan låses envejs: Du har brug for en nøgle til at komme ind, men ingen nøgle er nødvendig for at låse, kun en drejning af dørhåndtaget eller et håndtag. En dobbelt lås er den sikrere af de to. For at forhindre indbrud i et hus installerer folk en dobbelt lås, så indbrudstyv ikke kan komme ind i et hus gennem vinduet og åbne døren indefra. En dobbelt lås bruger to cylindre, fordi en nøgle kun kan indsættes gennem en side af en låsecylinderen. Ved installation af en dobbelt lås skal du have en nøgle til begge sider af låsecylinderen.

Ulemper ved en låsecylinder

Uanset hvilken lås du vælger, vil der altid være ting at passe på. I tilfælde af låsecylindre er det farerne ved dirkning og låsebumping. Brug af cylinderlåse kan gøre dig mere “tilgængelige” af dem.

Ved hjælp af en ubøjet papirclips eller en ledning kan et låsepunkt nå indersiden af ​​et nøglehul og manipulere stifterne inde i en cylinderlås. Døren kan åbnes, hvis de arrangerede den til at være den samme position som når en nøgle anvendes.
En “bump” nøgle er en specielt udformet nøgle, der bruges til at dirke låse med. Når en “stødknap” er indsat i et nøglehul og skubbes indad, går momentet stifterne (som er forbundet til fjedre og derfor elastiske) opad. På denne meget korte tid kan cylinderen drejes og således åbne døren.

Du kan reducere risikoen for låsedirkning og bumping ved at investere i en god kvalitet  af låsecylinder. Køb ikke de billigste låse i en lille lokal købmandsbutik. I stedet få en certificeret professionel rådgiver til at hjælpe dig til de bedste muligheder i din situation.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.