Nye låneregler øger salget af sommerhuse

sommerhus

Nye låneregler øger salget af sommerhuse

Sponsoreret indhold

Nye regler for hvor stor en del af sit sommerhuskøb, man kan finansiere ved hjælp af realkreditlån øger antallet af mennesker, som køber sommerhuse og som benytter sig af de nye låneregler.

Reglerne har tidligere været således, at sommerhuskøbere har kunnet optage 60% af deres lån til et sommerhus som et realkreditlån, mens det resterende af lånet har skullet finansieres enten ved hjælp af egne penge eller andre typer af lån, for eksempel banklån.

Nu er reglerne for lån til sommerhuskøb blevet lavet om. Man kan nu få finansieret 75% af sit sommerhuskøb ved hjælp af realkreditlån, og det ser ud til at danskerne tager godt imod denne ændring i lånereglerne. Ifølge DR har 6 ud af 10 sommerhuskøbere valgt et realkreditlån på over 60% for at finansiere deres køb af sommerhus, siden 1. maj 2017.

På baggrund af dette, lader det altså til, at danskerne er særdeles åbne overfor denne mulighed for at købe et sommerhus til en mere fordelagtig pris. Grunden til, at det er mere fordelagtigt at finansiere sit sommerhus ved hjælp af realkreditlån er, at renterne ved et realkreditlån som regel er lavere, end ved andre lån. Realkreditlån er den billigste type lån til store investeringer, såsom huskøb, og derfor er det noget, som tiltaler så mange danskere.

Ikke nok med at flere danskere benytter sig af muligheden for at finansiere en større del af lånet via realkredit, så ser det også ud til, at antallet af købte og solgte sommerhuse er steget. Det skete i løbet af foråret, at de nye regler for sommerhuslån blev vedtaget. DR har lavet en sammenligning af salget af sommerhuse i maj, juni og juli i 2016 og 2017. Her kan man se, at der i 2016 blev solgt ca. 3000 sommerhuse i den givne periode, mens der i samme periode det efterfølgende år blev solgt ca. 4000 sommerhuse. Disse tal indikerer altså et øget salg af sommerhuse på næsten 25%.

På trods af, at salget er sommerhusene er steget en del efter de nye regler trådte i kraft, lader det dog ikke til, at priserne på sommerhuse stiger i samme grad. På trods af den generelle stigning af priser på både lejligheder og huse de seneste år, halter priserne på sommerhuse en smule bag efter den øvrige udvikling. Sommerhuspriserne har ligget nogenlunde fladt og stabilt de senere år, men dette år er der sket en stigning i prisen på sommerhuse.

Der er også flere og flere som vælger, at få bygget et nyt sommerhus eller få renoveret et ældre sommerhus. Hvilket også er en effekt af en stigende økonomisk udvikling på boligmarkedet.

På baggrund af den positive udvikling i huspriser generelt de senere år i Danmark og den gode økonomi i øjeblikket, er det dog ikke til at drage nogen bestemte konklusioner om en direkte sammenhæng mellem det øgede salg af sommerhuse og den nye lånemulighed. Det vil først være muligt at sige med sikkerhed efter nogle år, om udviklingen decideret hænger sammen eller ej. Ikke desto mindre har denne lånemulighed resulteret i en betydelig udvikling i sommerhussalget i år, og det er mærkværdigt, da det ellers er et marked, som har ligget relativt stille og stabilt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.