Har du en god idé, som du drømmer om at gøre til dit levebrød? Eller brænder du for god kaffe, te, chokolade – eller måske spraglede slips – og kunne du tænke dig at sælge de ting over nettet?
Mulighederne er mange, hvis man ønsker at starte en virksomhed, og i Danmark er en af fordelene, at det er meget enkelt. I forhold til mange andre lande kan man uden videre etablere en virksomhed. Herefter er det så op til én selv, om det bliver en succes eller ej.
Den allerførste forudsætning for at drive en virksomhed i Danmark er, at man har et CVR-nummer. Det er så at sige virksomhedens CPR-nummer og nødvendigt, hvis man skal kunne opkræve moms, eventuelt have medarbejdere, eller skrive fakturaer ud til kunder i virksomhedens navn.
I Danmark er det nemt at få et CVR-nummer. Som på så mange andre områder inden for det offentlige sker sagsbehandlingen digitalt. Du skal blot gå ind på www.virk.dk, hvor du logger ind og så vælger at etablere din virksomhed.
Alt efter din økonomi og dine ambitioner i forhold til, hvad du vil med virksomheden, Hvis du kun har begrænset kapital, vil du formentlig oprette det, der kaldes et personligt selskab. Så skal du ikke indbetale nogen selskabskapital, men kan uden videre etablere dig med dit CVR-nummer. Til gengæld hæfter du med alt, hvad du ejer og for de økonomiske forpligtelser, der opstår i virksomheden.
Du kan også vælge at etablere et anparts- eller aktieselskab. Det kræver, at du kan stille med en vis kapital, som skal stå som virksomhedens selskabskapital. Denne form for virksomhed kræver det altså et lidt bredere bryst at starte – til gengæld hæfter du ikke personligt for virksomhedens forpligtelser, med mindre du har lavet ulovligheder eller ageret dybt uforsvarligt i en situation, hvor du godt vidste, at din virksomhed var på gyngende grund.
Mange, som forventer, at de skal have medarbejdere, eller som forventer, at virksomheden vil vokse, etablerer sig i selskabsform.
Det kræver 40.000 kr. at starte et anpartsselskab og 400.000 kr. at etablere et aktieselskab. Tidligere var der krav om, at man kunne stille med en kapital på 500.000 kr., hvis man ville etablere et aktieselskab, men det krav blev sænket i 2018 – især for at bringe de danske kapitalkrav tættere på dem, som vore nabolande har.
Her har det typisk været billigere at etablere et aktieselskab.
Der findes også andre selskabsformer – interessentselskab for eksempel – og de virker på samme måde som det personlige selskab ved, at du hæfter med dine egne penge for virksomhedens forpligtelser. I et interessentselskab er I typisk flere stiftere, og I hæfter så solidarisk med hinanden.
Mange drømmer om at starte selv, og vi kan kun anbefale at undersøge mulighederne, hvis du går med de tanker. Men husk at søge god rådgivning, så du får etableret dig på rette måde, med det rette selskab og uden, at du sætter hele din økonomi over styr.