Undgå konsekvenserne af en konflikt med en ejeraftale

Undgå konsekvenserne af en konflikt med en ejeraftale

Hvis du driver et selskab, hvor du ikke er den eneste ejer, er det en god idé at indgå en ejeraftale så tidligt i stiftelsen som muligt. Læs her, hvordan du kan undgå konsekvenserne af en konflikt med en ejeraftale.

Når du og dine partnere indgår en ejeraftale, har I skabt et godt fundament for driften samt den videre udvikling af jeres selskab. En ejeraftale beskriver ejerforholdet i et anparts- eller aktieselskab. Det er en form for tillæg til de vedtægter, der er i selskabet, som oplyser om, hvordan ejerne skal forholde sig, hvis der opstår konflikter eller uenigheder.

Derfor bør alle selskaber med flere ejere indgå en ejeraftale

Formålet med ejeraftalen er at udarbejde retningslinjer for, hvordan I skal forholde jer, hvis der opstår konflikter. Samtidig beskriver den de forpligtelser, der forventes af de enkelte ejere. Det er således en manual til, hvad der forventes i den daglige drift, samt når der opstår uforudsete situationer, der kan resultere i interessekonflikter.

Ejeraftalen indeholder information omkring, hvordan I forholder jer, hvis en af parterne ønsker at sælge sine ejerandele, samt hvilke forpligtelser I hver især har i forhold til konkurrence- og kundeklausuler. Ved at udarbejde en ejeraftale sikrer I således, at én ejer ikke bare kan sælge sine andele til hvem som helst, starte en konkurrerende virksomhed eller stjæle kunder fra selskabet. 

Hvad koster det at indgå en ejeraftale?

Der er ingen regler for, hvad en ejeraftale skal indeholde, hvorfor prisen for at oprette en ejeraftale ofte afhænger af, hvor omfattende den er. De fleste advokater kan hjælpe med at bestemme indholdet, så I er sikre på, at den udformes på en måde, der sikrer ejerne på den bedste måde.

Prisen varierer, men generelt vil det koste fra 5.000 kr. og op. Dette inkluderer både udarbejdelsen af ejeraftalen, juridiske rådgivning samt afsluttende gennemgang. Du kan læse mere om oprettelse af ejeraftale hos NEMADVOKAT.

Ejeraftalen sikrer jeres selskab

Med en underskrevet ejeraftale, sikrer I virksomhedens drift fremadrettet. Alene dét, at diskutere indholdet af ejeraftalen, vil som regel resultere i, at ejerne får indsigt i de forskellige interessekonflikter, der kan opstå. Det er vigtigt, at ejeraftalen bliver udarbejdet, før der opstår konflikter, så alle kan tage stilling til, hvordan der ageres, uden der er personlige interesser involveret.

Over tid vil der i næsten alle selskaber opstå hændelser, der ikke kan forudses, hvorfor det er vigtigt at have forberedt sig grundigt. Med en ejeraftale har I allerede taget stilling til, hvordan I skal forholde jer, samt hvilke rettigheder I har, hvilket gør svære situationer lettere at komme igennem.

Selve ejeraftalen er en kontrakt, der beskriver, hvordan ejerskabet fungerer, samt hvordan ejerne skal forholde sig, hvis der opstår konflikter. Den er dermed et regelsæt, som alle er indforstået med på forhånd.

Hvad bør en ejeraftale indeholde?

Det er op til de enkelte ejere i selskabet at definere, hvad ejeraftalen skal indeholde. Der er intet lovmæssigt krav om, hvilke punkter der skal være i aftalen, men alligevel er det en god idé at sikre, at det hele er med, således den tager højde for alle konflikter, der kan opstå. Det er en juridisk bindende aftale, så snart alle parter har sat sin underskrift, og bør eksempelvis indeholde følgende punkter:

  1. Hvem har forkøbsret til en partners andele ved eksempelvis et dødsfald?
  2. Fastsættelse af pris, hvis en partner ønsker at overdrage sine kapitalandele.
  3. Regulering af ejerforholdet, hvis en partner ønsker at udgå af ejerskabet, samt fremgangsmåde til håndtering af salg af ejerandele.
  4. Udarbejdelse af kunde- og konkurrenceklausul, så en partner ikke kan starte en konkurrerende virksomhed i samme branche.
  5. Udarbejdelse af udbyttepolitik, hvori det fremgår, hvad ejerne kan forvente at hive ud af selskabet.

Herudover er det vigtigt, at det fremgår af ejeraftalen, hvordan eventuelle konflikter håndteres, før de opstår. Hvis ikke dette på forhånd er defineret, er der ingen lovmæssige retningslinjer, I kan følge, når der opstår konflikter, hvilket risikerer at låse jer fast i en konflikt, uden den kan løses.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.